Integrated care for gender dysphoric, gender non-binary, & transgender children into adulthood

Date: Thursday, April 19 & Friday, April 20, 2018 Location: Weather Watch Room, 5th floor Dixon Building, NSHA QEII HSC-VG site

DAY 1: Thursday, April 19, 2018

9:00am-9:15am	15 minutes	Welcome
9:15am-10:00am	45 minutes	Introduction: What is gender dysphoria? Dr. Sue Zinck & panel
10:00am-10:15am	15 minutes	Q&A
10:15am-10:30am	15 minutes	Morning Break
10:30am-11:15am	45 minutes	Transvoices panel & video on health care Youth & parents
11:15am-11:30am	15 minutes	Q&A
11:30am-12:15pm	45 minutes	Mental health assessment and treatment of gender dysphoria 101 Dr. Sue Zinck with case discussion with Dr. Arati Mokashi
12:15pm-12:30pm	15 minutes	Q&A
12:30pm-1:30pm	60 minutes	LUNCH
1:30pm-2:15pm	45 minutes	Gender journey I & Working with families of gender dysphoric or transgender youth with table case discussions Dr. Sue Zinck & all IWK C&Y MH clinician faculty
2:15pm-2:30pm	15 minutes	Q&A
2:30pm-2:45pm	15 minutes	Afternoon Break
2:45pm-3:30pm	45 minutes	Endocrinological/Hormone treatment update for MH clinicians, pediatricians and primary care physicians <i>Dr. Arati Mokashi</i>
3:30pm-3:45pm	15 minutes	Q&A
3:45pm-4:00pm	15 minutes	Wrap up

DAY 2: Friday, April 20, 2018

9:00am-9:15am	15 minutes	Welcome
9:15am-10:00am	45 minutes	Gender journey II: Working with co-morbid mental health diagnoses and gender dysphoria using sample cases Dr. Sue Zinck and IWK C&Y MH clinicians
10:00am-10:15am	15 minutes	Q&A
10:15am-10:30am	15 minutes	Morning Break
10:30am-11:15am	45 minutes	Case examples of hormone assessment and treatment of children, youth & collaborating with local physicians Dr. Arati Mokashi
11:15am-11:30am	15 minutes	Q&A
11:30am-12:15pm	45 minutes	Surgical assessment of transgender teens and adults: an update for psychologists, and psychiatrists Dr. Shannon MacDonald
12:15pm-12:30pm	15 minutes	Q&A
12:30pm-1:30pm	60 minutes	LUNCH
1:30pm-2:15pm	45 minutes	Clinician panel Q&A: How to write referral letters <i>All</i>
2:15pm-2:30pm	15 minutes	Q&A
2:30pm-2:45pm	15 minutes	Afternoon Break
2:45pm-3:30pm	45 minutes	Advocating for youth at schools, camps and community activities: resources and approaches The Youth Project, Nancy Wright and Dr. Sue Zinck
3:30pm-3:45pm	15 minutes	Q&A
3:45pm-4:45pm	60 minutes	Capacity building:
		Recommendations for Creating Trans-Inclusive, Safe and Welcoming Healthcare Services Becka Hartling, MSW
		Peer supervision and consultation panel with facilitated group discussion TransHealth team & Dr. Françoise Susset, Ph.D.
4:45pm-5:00pm	15 minutes	Q&A
5:00pm-5:15pm	15 minutes	Wrap up