## Integrated care for gender dysphoric, gender non-binary, & transgender children into adulthood

Date: Thursday, April 16 & Friday, April 17, 2020 Location: Room C170, Collaborative Health and Education Building, Dalhousie

## **INTRODUCTION TO TRANS\*HEALTH BASICS** DAY 1: Thursday, April 16, 2020

9:00am-9:15am	15 minutes	Welcome
9:15am-10:00am	45 minutes	Introduction: What is gender dysphoria? Dr. Sue Zinck & panel
10:00am-10:15am	15 minutes	Q&A
10:15am-10:30am	15 minutes	Morning Break
10:30am-11:15am	45 minutes	Transvoices panel & video on health care <i>Youth &amp; parents</i>
11:15am-11:30am	15 minutes	Q&A
11:30am-12:15pm	45 minutes	Assessment and treatment of gender dysphoria 101 <i>Dr. Sue Zinck</i>
12:15pm-12:30pm	15 minutes	Q&A
12:30pm-1:30pm	60 minutes	LUNCH
1:30pm-2:15pm	45 minutes	Working with families of gender dysphoric or transgender youth with table case discussions <i>Dr. Sue Zinck &amp; all IWK C&amp;Y MH clinician faculty</i>
2:15pm-2:30pm	15 minutes	Q&A
2:30pm-2:45pm	15 minutes	Afternoon Break
2:45pm-3:30pm	45 minutes	Advocating for youth at schools, camps and community activities: resources and approaches <i>The Youth Project, Nancy Wright and Dr. Sue Zinck</i>
3:30pm-3:45pm	15 minutes	Q&A
3:45pm-4:00pm	15 minutes	Wrap up

## ADVANCED MENTAL HEALTH CONCEPTS DAY 2: Friday, April 17, 2020

9:00am-9:15am	15 minutes	Welcome
9:15am-10:00am	45 minutes	Psychotherapeutic approaches for managing body dysphoria Dr. Sue Zinck and IWK C&Y MH clinicians
10:00am-10:15am	15 minutes	Q&A
10:15am-10:30am	15 minutes	Morning Break
10:30am-11:15am	45 minutes	Working with co-morbid mental health diagnoses and gender dysphoria using sample cases <i>Dr. Sue Zinck and IWK C&amp;Y MH clinicians</i>
11:15am-11:30am	15 minutes	Q&A
11:30am-12:15pm	45 minutes	Gender identity and autism: common presentations and a guideline for providing treatment s <i>Dr. Sue Zinck</i>
12:15pm-12:30pm	15 minutes	Q&A
12:30pm-1:30pm	60 minutes	LUNCH
1:30pm-2:15pm	45 minutes	Surgical assessment of transgender teens and adults: an update for psychologists, and psychiatrists <i>Dr. Shannon MacDonald</i>
2:15pm-2:30pm	15 minutes	Q&A
2:30pm-2:45pm	15 minutes	Afternoon Break
2:45pm-3:30pm	45 minutes	Clinician panel Q&A: How to write referral letters with samples <i>All</i>
3:30pm-3:45pm	15 minutes	Q&A
3:45pm-4:15pm	30 minutes	Peer supervision network: how it works and how and why to join IWK & NSHA clinicians & TransHealth network colleagues
4:15pm-4:30pm	15 minutes	Q&A
4:30pm-4:45pm	15 minutes	Wrap up